Kinesiotaping

Mi az a kineziológiai tapasz?

Mi is az a kineziológiai tapasz?A "meghúztam, megerőltettem, nem bírok ráállni, meg sem tudok mozdulni, itt fáj-ott fáj!" jellegű izom-és ízületi panaszokra hatékony, szinte azonnali fájdalomcsillapító, lazító, korrigáló, megelőző módszer.
Sokaknak ismerős lehet a kép, amikor sporteseményeken különféle színes szalagokkal teleragasztott sportolókat láthatunk.  Ez a sokrétűen használható, speciális ragasztószalag a kinesiotape, mely nem csak a sport, de a hétköznapok területén is segítségünkre lehet. Bár hatásmechanizmusa végtelenül egyszerűnek tűnik, helyes felragasztása szaktudást igényel.

Honnan ered a kineziotaping módszer?

Honnan ered a kineziotaping módszer?A kinesio taping módszer kidolgozása egy japán orvos-kiropraktőr, Kenzo Kase nevéhez fűződik, aki már a 70-es években elkezdte keresni a megoldást arra, hogyan tudná páciensei gyógyulását megkönnyíteni, felgyorsítani, ill. fájdalom-mentesebbé tenni?
Az addig alkalmazott rögzítések, kötések, ragasztószalagok használata nem hozott 100%-os eredményt.  A szoros kötések nem tettek jót a keringésnek, a lazábban megkötött szalagok pedig mozgás közben könnyen meglazultak. A cél az volt, hogy ezeket a szalagokat, valamilyen módon, fixen lehessen a betegek testéhez rögzíteni.
Több évi kutatómunka után dr. Kase kifejlesztett egy olyan mozgékony, hosszirányban rugalmas pamutból készült szalagot, mely az emberi bőrhöz hasonló erősségű, lég-és vízáteresztő, nyújtható, és hatóanyagmentes. A bőrre közvetlenül lehet felragasztani, így növelhető a mozgástartomány, és a fix rögzítésekkel ellentétben szabadabb mozgást biztosít. Ezen feltételeknek a megteremtése jelentős fájdalomcsillapítást is eredményezett, valamint azt, hogy az izom és ízületi jellegű panaszok gyógyulási ideje jelentősen lerövidült.

Hatásmechanizmusa

a kineziotaping hatásmechanizmusaHelyes felragasztást követően -a közvetlenül a bőrre felhelyezett szalaggal- rugalmasan rögzítjük a bőrt, mely így képes lesz a test mozgását akadályozás nélkül követni. Ezáltal mozgás közben az izmok a bőr alatt el tudnak csúszni. Olyan állapotot tudunk előidézni, mintha egy folyamatos nyirokmasszázst alkalmaznánk, ezzel elősegítve a nyirokkeringés fennmaradását, és a nyirok keringésbe való visszakerülését. Ezen kívül a szervezet természetes fájdalomcsillapító rendszerét aktiváló receptorok is egy állandó ingert kapnak, melynek eredménye a csökkenő fájdalomérzet lesz.
Mivel rugalmas szalagról beszélünk, a szövetek a kötés alatt is képesek mozogni. A mozgás pedig elősegíti a természetes gyógyulási folyamatok felgyorsulását. Ezért sok esetben a kíméletes, de életvitelszerű, rendszeres mozgás hamarabb javulást eredményezhet, mint a passzív pihentetés.

Néhány példa arra, hogy mely esetben  használhatjuk eredményesen a kinesiotapet:

 • Néhány példa arra, hogy mely esetben használhatjuk eredményesen a kinesiotapetfájdalomcsillapítás
 • izomtónus szabályozása (túl feszes vagy túl laza izomzat)
 • duzzanatok, ödémák gyors csökkentése
 • instabil ízület támasztása
 • izomgörcsök kialakulásának megakadályozása, enyhítése
 • torzult ízületek korrekciója
 • részlegesen szakadt izmok korrekciója, rehabilitációja
 • immunstimulálás, vérkeringés serkentése a kezelt területen
 • kismamáknál tehermentesít, lazít, csökkenti a görcskészséget
 • derék-, hát,-nyakfájdalmak, tartásjavítás
 • gyulladásos tünetek, pl. teniszkönyök, golfkönyök

Miben tér el a különböző színű tapaszok használata?

Miben tér el a különböző színű tapaszok használataA színterápiát kombináljuk a tapaszok jótékony hatásával. Mint ismeretes, a természetben mindennek, így a színeknek is rezgésük van, melyek fizikai, és mentális egészségünkre hatást gyakorolnak. A tapek esetében a meleg színeket (pink, piros, sárga, narancs) feszült, túlterhelt izmok lazítására, bemozgatásra, a keringés serkentésére használhatjuk. Ezzel ellentétben a hideg színeket (kék, zöld, fekete) gyulladáscsökkentésre, hűsítésre, nyugtatásra alkalmazzuk. A semleges fehér és bézs színű tapaszok minden esetben, minden bőrszínnél biztonsággal alkalmazhatóak, már csecsemőkortól is.

Ki teheti fel a kineziológiai tapaszt?

Ki teheti fel a kineziológiai tapaszt?


Az interneten keresgetve rengeteg videót találhatunk a tape felragasztására, melyek alapján a felhelyezés roppant egyszerűnek tűnhet. A rosszul felhelyezett tape viszont súlyos deformitásokat, állapotromlást, fájdalmat is okozhat! Ezért mindenképpen kérje szakember segítségét, aki megfelelő ellátást nyújthat Önnek, ill. szükség esetén betaníthatja azt az egyszerűbb ragasztást, mellyel otthonában is biztonsággal kezelheti panaszát.

A ragasztást alapos vizsgálat előzi meg, orvosi diagnózis ismeretében, a felhelyezéshez pedig tökéletes anatómiai pontosság, és megfelelő technika szükséges.

Ellenjavallatok:

Daganatos megbetegedések, lokális bőrsérülések, láz, fertőző betegségek, trombózisveszély.

Kezelési díj

önálló kezelésként:   5.000.- Ft +100.-Ft/10cm anyagköltség

más kezelés kiegészítéseként:             csak anyagköltség 


Időpont egyeztetéssel és kérdéseivel kapcsolatban keressen bizalommal!

Kapcsolatfelvétel