Bővebben a terápiáról

 CRANIOSACRALIS TERÁPIA - A GYÓGYÍTÓ ÉRINTÉSAzt, hogy az érintésnek jótékony hatása van, már mindenki megtapasztalhatta élete során. De hogy az érintés gyógyításra is alkalmas, ezt bizonyítja a craniosacralis terápia.

Elnevezése a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin neveiből  ered, ugyanis ezen szervek alkotják a craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) rendszer két anatómiai végpontját, melyet a gerincoszlop köt össze.

A rendszer további részei: az agyat és a gerincvelőt beborító, azt védő kötőszöveti hártyás rendszer, és az abban termelődő, keringő agyi-gerincvelői folyadék (liquor), melynek kitapintható ritmusa van, épp úgy, mint a szívverésnek, vagy a légzésnek. (Ezért ez a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi).

Jelentőségét mutatja, hogy ebben a környezetben fejlődik a központi idegrendszer, mely minden szervvel összeköttetésben áll, és működésükre hatással van. Ahhoz, hogy testünk harmonikusan működhessen, az szükséges, hogy az agyi-gerincvelői folyadék akadálytalanul áramolhasson a rendszerben.

Abban a pillanatban azonban, amint a szervezetet valamilyen fizikai, vagy lelki trauma éri (legyen az pl. születéskori sokk, baleset, vagy feszült, stresszes élethelyzet, beilleszkedési nehézségek, stb.),  ún. blokkok alakulhatnak ki a craniosacralis rendszerben. Ezek  - többek között-  rossz testtartáshoz, tartós izomfeszüléshez, a koponyacsontok és a keresztcsont  apró elmozdulásaihoz, valamint szöveti elváltozásokhoz is vezethetnek. Ezek a tényezők mind a folyadék szabad áramlását gátolják, ami hosszú távon akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, hiszen a szervezet tárolja ezeket a blokkokat, akár évtizedeken keresztül is.

Kezelésükben megoldást jelenthet a craniosacralis terápia, mely egy olyan, végtelenül gyengéd manuálterápiás módszer, mely „finomhangolás”-szerűen gyógyítja az agy, és a gerincvelő működésének élettani környezetét jelentő craniosacralis rendszert. A terapeuta nagyon finom, szinte észrevétlen, apró mozdulatokkal korrigálja a kóros koponya-és keresztcsonti mikromozgásokat, elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, és  az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test egészére. Így a szervezet öngyógyító rendszere ismét képessé válik a hatékony működésre, ez pedig általános közérzetjavuláshoz, gyógyuláshoz vezethet.

Hogyan is lehetséges ez? Hiszen azt tanultuk (és a mai napig is így oktatják egyes egyetemeken), hogy a koponya fejlődése kisgyermekkorban befejeződik, és a koponya csontjai szilárdan egyesülnek, összecsontosodnak.
Ez az elméletet ingatták meg alapjaiban azok a kutatások, melyeket már az 1900-as években folytattak Amerikában, s melynek gyökerei egészen az 1800-as évek közepéig,  A.T. Still, az osteopathia, valamint W.G. Sutherland, a cranialis osteopathia atyjának munkásságáig nyúlnak vissza.. Az azt egyszerű kérdést tették fel, hogy ha a koponya csontjai egyesülnek, akkor miért maradnak mégis fenn a koponyavarratok, és miért van az, hogy a régészeti ásatások során előkerült koponyák mindig a varratok mentén esnek szét?

dr. John Upledger amerikai osteopatha orvos Erre szolgált a későbbi évtizedekben tudományos magyarázattal a dr. John Upledger amerikai   osteopatha orvos  által felállított kutatócsoport. A Michigani Állami Egyetemen orvosokból, anatómusokból, biomérnökökből létrehozott csoport 1975-1983-ig tartó kutatásaival bebizonyította, hogy a koponya csontjai közötti varratok nem tartalmaznak elcsontosodott szöveteket, közöttük nincs fix összeköttetés, hanem életünk során állandó mikromozgásban vannak! Ezért finoman elmozdíthatóak, és a csontokon belüli hártyarendszer, valamint a benne lévő folyadék is mozgatható.

Ezen kutatási eredmények hatására ezt az újonnan felfedezett élettani rendszert dr. John Upledger craniosacralis rendszernek nevezte el, majd kidolgozta a rendszer működésének harmonizálására szolgáló terápiás módszerét, melynek a craniosacralis terápia nevet adta.

1985-ben Floridában megalapította világhírű intézetét, az Upledger Institut Internationalt, mely a craniosacralis terápia területén végzett kutatások és a nemzetközi terapeutaképzés központja.

Módszerét azóta a világ számos országában használják, tanítják, és van ahol már a társadalombiztosítás is támogatja a kezeléseket.

Nálunk 2009-ben kezdődtek meg az első terapeutaképzések. ( A képzés elvégzését igazoló bizonyítványaimat itt, ill. nyilvántartásomat az Upledger Institut terapeutái között itt tekintheti meg.)
 
A módszer hatékonyságát igazolja, hogy a terápia mind nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is, mivel egyre többen ismerik fel azt, hogy ezzel, a tudományos alapokon nyugvó, alternatív gyógymóddal könnyen, gyógyszerek és mellékhatások nélkül szabadulhatnak meg régóta „cipelt” fájdalmaiktól, panaszaiktól.


Néhány olyan probléma, mely esetében a craniosacralis terápia hatékony lehet (indikációk):

 • fejfájás, migrén, szédülés
 • tinnitus (fülzúgás), egyéb fül-orr-gégészeti betegségek
 • lázas állapotok
 • stressz, feszültség, alvászavarok, hangulati zavarok, a központi idegrendszer működésének fokozása
 • krónikus fáradtság, kimerültség, koncentrációs nehézségek
 • orthopédiai- és gerincproblémák, scoliosis (gerincferdülés), sportsérülések
 • krónikus nyak-hát-derékfájdalom, lumbágó, isiász, ostorcsapás sérülés
 • állkapocsízületi és fogászati problémák, fogcsikorgatás, állkapocs „kattogása”,  fogszabályzás idején, és utána
 • pszichés problémák, pánikbetegség, depresszió, félelmek, fóbiák
 • asztma, krónikus hörghurut, idült arcüreggyulladás, arctáji fájdalmak
 • baleseti koponya-, agyi-és gerincvelői sérülések, balesetek utáni rehabilitáció
  műtét utáni működési zavarok, baleseti sokk
 • emésztési gondok, reflux ,gyulladásos bélbetegségek, colitis ulcerosa
 • szaglás és ízlés zavarai
 • hormonális problémák, nőgyógyászati és menstruációs panaszok, cikluszavarok
 • terhesség alatti és utáni problémák, szülési trauma
 • szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás
 • gyermekkori viselkedési zavarok, dadogás, bepisilés, fogcsikorgatás
 • tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia, összpontosítási és megértési zavarok, hiperaktivitás
 • autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
 • motoros koordinációzavar, Sclerosis multiplex, Parkinson-kór
 • csecsemőkori zavarok (pl. szopási nehézségek, alvásproblémák, gyomorkapu szűkület, kólika,  kancsalság, stb.) 
 • agyi-gerincvelői folyadék áramlási zavara (CSF)
 • immunrendszer erősítése, allergiák megszüntetése, betegségekből való felépülésnél, legyengült állapotokban, valamint  az általános egészségi állapot javítására
 • extrém mértékű fázékonyság
 • fizikai tüneteket okozó érzelmi, mentális blokkok oldása
 • pajzsmirigy problémák
 • Nagyon jó eredmények érhetőek el diabetes, PCOS esetében, stroke utókezelésében, valamint autoimmun betegségek kezelésében is!

Ezzel szemben ellenjavallatként (kontraindikáció)  csupán azok az esetek szerepelnek, melyek esetében az intracranialis (koponyaűri) nyomás változása veszélyes lehet (pl. akut agyvérzés, koponya v. csigolyasérülés akut fázisa, akut agyhártyagyulladás, nyúltagyi hernia (sérv), akut medencetörés, Arnold-Chiari szindróma, agykoponya és agyfolyadék nyomászavarai esetén (vízfejűség), friss, nem kivizsgált és kezelt értágulat (aneurizma), súlyos vérzési zavarok, melyeket érinthet az agynyomás finom változása.)
Az akut állapotok után viszont kiegészítő kezelésként hatásosan alkalmazható a craniosacralis terápia!

                 
Craniosacralis terápia kezelésA kezelés kb. egy óra hosszat tart. A páciens felöltözve fekszik a kezelőágyon. Eközben a terapeuta külső szemlélő számára szinte nem is látható, gyöngéd, de határozott és mélyreható mozdulatokkal megvizsgálja a craniosacralis rendszer működését, és ugyanilyen finom mozdulatokkal oldja a rendszerben jelenlévő blokkokat, korrigálja a kóros koponyacsonti mikromozgásokat. Ezzel hatást gyakorol a csont-és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív-és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is. A kezelés egyáltalán nem fájdalmas (sokan el is alszanak közben), inkább egy mélyen ellazult, relaxált állapotot eredményez, ami akár többórás pihentető alvással is felér. Az érintés súlya, mellyel a terapeuta a testhez ér, alig ötgrammnyi. A terápia tehát rendkívül finom, nem beavatkozó, nem manipuláló jellegű. Mivel testünk intelligens, pontosan tudja, hogyan gyógyítsa meg önmagát. A terapeuta feladata, hogy elősegítse ezeket az öngyógyító folyamatokat.

Attól függően, hogy egy probléma milyen súlyos, vagy milyen régóta áll fenn, a szükséges kezelések száma egyénenként változhat. Van úgy, hogy akár már egy kezelés is azonnali eredményt hozhat, de általában 3-7 kezelés során már megmutatkoznak a jótékony hatások, hiszen a finom érintések ellenére a szervezetben nagyon intenzív, erőteljes folyamatok zajlanak.

A kezelések után néha gyógyreakciókra lehet számítani különböző testi reakciók, érzetek, tapasztalások formájában, melyek azt jelzik, hogy az öngyógyító folyamatok beindultak.

A craniosacralis terápia nagy előnye, hogy különösen gyengéd gyógymód, ezért életkortól függetlenül bárkinél alkalmazhatóA terápia nagy előnye, hogy különösen gyengéd gyógymód, ezért életkortól függetlenül bárkinél alkalmazható, akut fájdalom esetén is. Biztonsággal kezelhetőek vele  idősek, kismamák, csecsemők, újszülöttek is. (Az anyaméhben magzatvíz veszi körül a magzatot, születéskor hirtelen megszűnik ennek nyomása, és ez a változás is okozhatja a koponyacsontok elmozdulását, ami későbbi zavarokhoz vezethet. Ugyanígy súlyos traumaként élheti meg a csecsemő azt, ha a császármetszés során túl hirtelen emelik mi a méhből, vagy a fejét nem fogják helyesen szülés közben. Ezeknek a szülési traumáknak a feldolgozása az édesanyáknál is nagyon fontos lenne!)
Ha már egészen kicsi korban elkezdenénk a terápiát, sokkal kevesebb lenne azon gyermekek száma, akik a későbbiekben viselkedészavarokkal, vagy egyéb problémával kényszerülnének élni.
 
Ajánlom nem csak betegeknek, hanem egészségeseknek is, hiszen fontos szerepet játszik a megelőzésben. Csökkenti a felgyülemlett stresszt, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, erősíti az immunrendszert, segíti a jó alvást, általános jó közérzetet biztosít, és hozzájárul a testi-lelki harmónia eléréséhez.

Szkeptikusoknak is jó szívvel ajánlom, hiszen a terápia teljes mértékben tudományosan megalapozott módszer. Ezért ahhoz, hogy a kezelések eredményre vezessenek, nem szükséges hinni benne, mivel a nélkül is hatásos! (Kiváló példa erre a csecsemők vagy az állatok kezelése.)

A kezelés az esetek nagy részében látványos, gyors eredményt hoz.


Időpont egyeztetéssel és kérdéseivel kapcsolatban keressen bizalommal!

Kapcsolatfelvétel