Aromaterápia

Az aromaterápiát ma már csak kiegészítésképpen használom a kiemelt terápiáimhoz, tanácsadás formájában. Önmagában már nem kezelek vele. Ettől függetlenül fent hagyom ezt a hasznos anyagot, mivel nagyon sok érdekességet, fontos információt tartalmaz az illóolajokkal kapcsolatban. Olvasgassák, tanulmányozzák, ha pedig kérdésük merülne fel, szívesen válaszolok!

 

Aromaterápia - illóolajokAz aromaterápia a fitoterápia részét képezi, hiszen az illóolajok a gyógynövények hatóanyagai, de mára már ez a terület önálló tudománnyá nőtte ki magát.
Az aromaterápia nem más, mint célszerűen összeválogatott illóolajok külső és belső felhasználása gyógyászati célra. Olyan kezelés, amely az illat segítségével fejti ki gyógyhatását. Jóval több különböző kellemes illatú olajok szagolgatásánál. Egy holisztikus gyógymód, mely a növényekből természetes úton kinyert olajokat juttatja különböző módon az emberi szervezetbe, ezáltal test-lélek-szellem szinten ható kezelést nyújt. Segít az egészség megőrzésében és a már kialakult betegség leküzdésében, gátolja a stresszt és a szorongást, erősíti az immunrendszert. Az olajok olyan összetevőkből állnak, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, s a szervezetbe kerülve azonnal kifejtik hatásukat.

Az aromaterápia hatásmechanizmusa

Illóóolajok az aromaterápiában és a szépségápolásbanBelégzéskor az illatmolekulák áthaladnak az orron- az agy megfelelő területei (limbikus rendszer) felé, ahol a különböző információk kombinálódnak és egy mintázat jön létre, amely beépül a memóriába, ezért jegyzünk meg szagokat, illatokat. Az „illatemlékezet” képes bármikor előhívni egy illatot, ehhez társítva valamilyen emléket, érzést.

Mivel a limbikus rendszer közvetlen összeköttetésben van az agy azon részével, mely irányítja a szívritmust, vérnyomást, légzést, emlékezetet, a stressz-érzetet és a hormonegyensúlyt, ezért az illóolajoknak erőteljes fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak. Az illóolajok képesek hatni az étvágyunkra, anyagcserénkre, vágyainkra, megérzéseinkre, közérzetünkre, nemi vágyunkra, stressz szintünkre, alkotókészségünkre, stb.
Képesek erősíteni az immunrendszerünket, hatékonyak a szépségápolásban.

 

Az aromaterápia rövid története

Az aromaterápia rövid történeteAnnak ellenére, hogy modern aromaterápiáról csak 15-20 éve beszélhetünk, az ősi aromaterápia felfedezőinek Egyiptomot tartjuk, akik már időszámításunk előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát. A múmiák balzsamozásában cédrus, mirha, szerecsendió, szegfűszeg és fahéj illóolajat használtak. Az Ebers papirusztekercsen több illóolajos recept is található. Időszámításunk előtt 2650-ben a Sárga Császár gyógynövénykönyve is tartalmazott Kínában jelentős számú illóolajat. A rózsaolajat májbetegségre használták, a gyömbér illóolaját pedig malária ellen. A görögök szerint a legbiztosabb út az egészséghez a naponta vett aromás fürdő és illatos masszázs. Itt találkozunk először az illóolajos prevencióval. Európában 1616-ban J.J. Wecker a következőt írta: „Az illatos olajok kétségtelenül összetett gyógyszerek, melyek hatással vannak az agyra és megszüntetik a minket körülvevő levegőben lebegő kellemetlen szagokat és fertőzéseket.”

 

René-Maurice GattafosséAz aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia kémikus és illatszervegyész használta. Egy laborbaleset során megégett a keze, melyet hirtelen ötlettől vezérelve gyorsan levendulaolajba mártott.  Meglepődve tapasztalta, hogy az égett seb a levendulaolajtól nagyon hamar begyógyult. Ezen élmény hatására a későbbiekben kizárólag a természetes növényi hatóanyagok tanulmányozásának szentelte életét. Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait is. Kutatásainak eredménye ma is alapul szolgál az aromaterápiával foglalkozó szakemberek részére.

Munkásságát honfitársa, dr. Jean Valnet orvos folytatta. A második világháború idején kórházában csak illóolajokkal gyógyított. Neki köszönhető, hogy az aromaterápia gyógyszertani elismerésben részesült, és tudományos alapot biztosított sok kutatóorvos számára. Valnet munkásságát ismét egy francia, Marguerite Maury biokémikus tanulmányozta, és alkalmazta a terápiát páciensein. A kitűnő biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön keresztül, és szétoszlanak a szervezetben. Újjáélesztette az olajok és a masszázs kombinációjának ősi művészetét, megvizsgálta az olajok egészségre, szépségre, hangulatra és érzelmekre gyakorolt hatását. Ő foglalkozott először a személyre szabott kompozíciók kidolgozásával. Azt is észrevette, hogy míg egészséges személyben az illóolajok belső felszívódásához 2-6 órára van szükség, addig a mérgezett vagy legyengült szervezetben ez kétszer annyi időt vesz igénybe.

Meg kell említenünk  Robert Tisserandot, hiszen ő volt az, aki megalapozta az aromaterápia elterjedését Angliában, népszerűsítve az illóolajok közérzetjavító hatását és az aromalámpákat. Neki köszönhető, hogy ma már szinte minden háztartásban fellelhető valamilyen formában az aromaterápia. 1975-ben pedig Pierre Franchomme, nemzetközi hírű aromatológus felfedezte a kémiai típusokat, és ezzel létrehozta a célzott aromaterápiát, amely a beazonosított kémiai összetevők miatt pontosítja az illóolajok hatását. 1990-ben kiadott könyvében már ötvöződik a holisztikus szemlélet és a tudományos orvosi gondolkodás, hiszen az illóolajok széles körben való elterjedése hatással volt az orvostudományra is. Az aromaterápián belül így egyre több önálló irányzat figyelhető meg, mint pl. a klinikai vagy orvosi aromaterápia, mely az olajok belsőleges alkalmazásával foglalkozik.

Sok más gyógymódhoz hasonlóan az idők során az aromaterápia iránti érdeklődés is alábbhagyott, manapság viszont reneszánszát éli. Ez nem is csoda, hiszen számos panasz hatékonyan enyhíthető, gyógyítható ezzel a módszerrel.

Napjainkban két fő irányvonalat különböztetünk meg az aromaterápiában:

 • angol aromaterápia: az illóolajokat hagyományos módon (masszázs) használja
 • francia aromaterápia: ún. célzott aromaterápia, mely az illóolajok kémiai összetételét pontosan ismerve igyekszik maximálisan kihasználni a tudást a kezelések során, így az olajokat belsőleg is használja

Az illóolajok kivonásának módszerei

Az illóolajok kivonásának módszerei

Az illóolajok a növény valamely részéből kivont aromás anyagok, amelyek meghatározzák sajátos illatát, színét és gyógyító tulajdonságát. Vannak növények, amelyek több olajjal is szolgálnak, ilyen például a narancsfa. Virágából narancsvirágolajat, a gyümölcs héjából narancsolajat, leveléből és gallyaiból pedig petitgraint nyernek. Mivel az olajok a növények különböző részeiből származnak, kivonásukra is más-más eljárást alkalmaznak. Ilyenek a vízgőzös desztilláció, a hidegen sajtolás, az enfleurage (a szirmokat egy növényi olajjal, zsírral telt hálóra teszik, a zsiradék magába szívja az illóolajat. Ez után alkohollal kivonják a zsiradékot, majd elpárologtatják az alkoholt), oldószeres kivonás, a fitonikus feldolgozás, és a macerálás Minden olaj fertőtlenítő hatású. Vannak fájdalomcsillapító, görcsoldó, gombaölő, vizelethajtó, méregtelenítő tulajdonságokkal bíró olajok, a lista azonban korántsem teljes. Az egyes olajok a fizikai állapot mellett az ember hangulatát is képesek jótékonyan befolyásolni. Érzelmi hangulatjavítók, csökkenthetik a depressziót, a szomorúságot, a haragot. A mentális állapotot is kedvezően változtathatják.

Manapság nagyon sokféle illóolaj kapható, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszuk ki a megfelelő minőséget. Illóolaj esetében az ár igenis mutatja a minőséget, hiszen kialakításában rengeteg tényező játszik szerepet, pl. vadon termő vagy termeszthető-e a  növény,  hogyan gyűjtik be, kézzel-e, vagy géppel? Meghatározó az is, hogy mennyi növényre van szükség 1 kg olaj kinyeréséhez. (pl. levendulából 100 kg, citromból kb. 3000 db szükséges), még a termesztő ország politikájától is sok függ (pl. vanília).

Jó szívvel ajánlom a PanArom magyar cég illóolajait, melyek megbízható minőségű, nagy tisztaságú termékek. Évek óta kiváló tapasztalatokkal, elégedetten használom őket.

Az aromaterápia alkalmazásának módszerei

Az aromaterápia alkalmazásának módszerei

 • párologatatás: hő segítségével (pl. aromalámpa alkalmazásával) a levegőbe juttatjuk az illóolajokat, ahonnan  légzőrendszerünkön keresztül bejut a szervezetbe. Fertőzések időszakokban remekül megakadályozza a baktériumok és vírusok tovaterjedését.
 • inhalálás: ez a módszer különösen hatásos légzőszervi megbetegedések esetén. Alkalmazhatjuk hagyományos módon (forró vízbe cseppentve), de nagyon gyors hatású már az is, ha csak beleszagolgatunk az üvegcsébe
 • fürdő: Az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért használatuknál oda kell figyelni, hogy ne cseppentsük közvetlenül a vízbe, mert irritációt okozhatnak. Használjunk minden esetben valamiféle oldószert, pl. tejszínt, tejet, mézet, sót, és azzal tegyük az olajat a vízbe. Ez a felhasználási mód különösen hatásos fáradtság, álmatlanság, egyéb idegi eredetű betegségek esetén.
 • masszázs: az illóolajok használatának leghatékonyabb módja, a terapeuta és a páciens között közvetlen kapcsolat áll fenn. Az illóolajok itt is csak oldott állapotban kerülhetnek a bőrre, ezekhez növényi olajokat, ún. bázisolajokat használnak.
 • borogatás: illóolajat tartalmazó vízbe mártott anyagdarabot használunk, melyet lokális, helyi alkalmazással egy bizonyos területre teszünk. (pl. bokarándulás, menstruációs görcsök)
 • belsőleges alkalmazás: a ma Magyarországon érvényben lévő törvények alapján illóolajokat belsőleg használni tilos! Ezzel kapcsolatban egész Európában ellentmondásos megítélésekkel találkozhatunk: az angoloknál tilos, a franciáknál bevált gyógymód. Fontos megjegyezni, hogy a belsőleges használat mindig kiváltható valamilyen külső alkalmazással.

Aromaterápia kismamáknak és gyermekeknek

Aromaterápia kismamáknakÁltalában az első trimeszterben kismamáknak nem ajánlott az illóolajok használata, azonban ha valaki már a várandósság előtt is rendszeresen használt aromaterápiát, akkor nem kell abbahagyni, csak a használt aromákat szükséges átválogatni. A várandósság alatt használt illóolajok ugyan biztonságosabbak a szintetikusan előállított gyógyszereknél, de mindenképpen kérjük szakember segítségét, hiszen vannak olyan olajok, melyek biztonsággal használhatóak áldott állapotban is, de olyanok is, melyek vetélést okozhatnak. (ezek viszont nagy segítséget jelenthetnek a szülés folyamán.)

aromaterápia gyermekeknekÚjszülötteknél illóolajat csak indokolt esetben szabad használni, mivel a csecsemők orra még nagyon érzékeny. (Ez vonatkozik a szobában történő párologtatásra is! Tartózkodnunk kell az erős illatoktól.)
A baba korának előre haladtával óvatosan szélesíthetjük a választékot, hiszen nagyon sokat segíthet az aromaterápia egy hasfájós, feszes izomzatú babánál, valamint az általános immunerősítésben és a környezet fertőtlenítésében. Nagyon fontos, hogy kisbabák esetében csak a legjobb minőségű, terápiás tisztaságú olajokat használjuk, és azt is csak nagyon pici koncentrációban. Kisgyermekek számára az illóolajokkal szemben sokkal biztonságosabban használhatóak az aromavizek, melyek ugyanúgy tartalmazzák az illóolaj tulajdonságait, de sokkal gyöngédebbek.

Aromaterápia és a homeopátia

homeopátiaA közhiedelemmel ellentétben a két terápia remekül megfér egymás mellett, azonban pár dologra figyelni kell:

 • homeopátiás szerek használata esetén kerülni kell az erőteljes aromájú illóolajok használatát, pl.: mentol, kámfor, borsmenta, fenyő, eukaliptusz, tömjén, boróka.
 • legjobb, ha a két terápiás módszer alkalmazása között 1-2 óra eltelik.
 • mivel minden illóolajnak saját rezgése van, és a homeopátia is a rezgéseken alapul, ezért a homeopátiás szereket és az illóolajokat érdemes egymástól jól elkülönítve tárolni.


Általános tudnivalók az illóolajok használatával kapcsolatban

Általános tudnivalók az illóolajok használatával kapcsolatban

 • az illóolajok nagyon erős hatású kémiai vegyületek, ezért csak kis koncentrátumban szabad használni őket (egy 10 ml-es üvegcsében sokszor 3 kg gyógynövény hatóanyaga található)
 • Ha az aromaterápiát csak laikusként ismerjük, mindenképpen kerüljük az illóolajok tisztán történő alkalmazását! Néhány olaj ugyanis bőrizgató, vagy maró hatású lehet. (Vannak viszont olyan gyengédebb aromák,  melyeknek ilyen jellegű használata is megengedett. Ebben kérjük ki szakember tanácsát.)
 • használat előtt mindig csináljunk bőrtesztet (alapolajban feloldva egy csepp illóolaj)
 • ha irritáló hatást vált ki egy olaj, azt valamilyen zsíros olaj bedörzsölésével csökkenthetjük, hiszen vízzel nem tudjuk lemosni
 • krónikus betegségben szenvedők mindig győződjenek meg a használni kívánt illóolajok tulajdonságairól (pl. vérnyomásemelő, v. éppen csökkentő)
 • minden citrusféle fényérzékenyítő hatású, ezért ezen olajok használatánál a kezelés után egy-két óráig kerüljük a napfényt és a szoláriumot, ellenkező esetben a bőrön foltosodást okozhat
 • mivel testünk legérzékenyebb bőrfelülete az arcunk, és a szem környéke, ezért ezen a területen csak nagy odafigyeléssel, gondosan megválasztva, vagy egyáltalán ne használjunk illóolajat


     

Időpont egyeztetéssel és kérdéseivel kapcsolatban keressen bizalommal!

Kapcsolatfelvétel